Hvad er kostvejledning?
Kostvejledning kan hjælpe dig med, at finde din idealvægt som er et udtryk for den vægttilstand, hvor din krop fysiologisk set kan fungere optimalt, uden øget risiko for sygdomme og for tidlig død som følge af for store fedtdepoter. En måde at vurdere, hvorvidt vægten fysiologisk set holder sig indenfor det ønskede interval, er ved at udregne BMI (Body Mass Index). Dette beregnes som vægten divideret med kvadratet på højden.
BMI
Eks. for en kvinde med en vægt på 60 kg og højde på 1,67 udregnes BMI således:
60 kg / 1,67 m x 1,67 m = 21,5 BMI
- BMI under 18,5 betyder, at du er undervægtig.
- BMI mellem 18,6 og 24,9 er det optimale – din krop fungerer optimalt indenfor dette BMI interval.
- BMI mellem 25 og 29,9 betyder, at du er overvægtig
- BMI over 30 betyder, at du er meget overvægtig.
Idealvægt
Der er et temmeligt stort interval fra den laveste idealvægt til den højeste idealvægt indenfor kostvejledning.
Kvinden fra det overstående eksempel kan således veje fra ca. 54 kg til 72 kg og stadigvæk have en idealvægt set udfra BMI udregningen. Intervallet giver mulighed for, at imødegå individuelle forskelle i kropsbygning, muskelmasse m.v. i samråd med din kostvejleder.
Æble – eller pæreform
En anden måde at vurdere en persons vægttilstand på er talje/hofte ratioen. Her måles omfanget af taljen T i cm og af hoften H i cm. For mænd bør T divideret med H være mindre end 1, og fpr kvinder mindre end 0,8. Forskellen er kønsbestemt og en konstatering af, at mænd primærk aflejrer fedt omkring bugen ( æbleform), mens kvinder primært aflejrer fedt omkring hofter og lår ( pæreform ).
Bugfedme er helbredsmæssigt set det mest risikable, idet bugfedme lettere kan mobiliseres og påvirke mængden af fedt i blodet samt insulinstyringen. Dette giver en væsentlig øget risiko for åreforkalkning og blodpropper.